SER DU LIVET PÅ BÆNKEN

Når du kommer forbi ‘bænken’ som er i enhver flække rundt om i Danmark og ser de folk, der normalt sidder der med en pils i hånden. Hvad gør du så?

De fleste skynder sig videre uden overhovedet at se, der faktisk var en der smilte over fra bænken. Det var hvert fald ikke til os der blev smilede til og det var heller ikke os der måske kom et stille ‘forsat god dag’ til. Noget de fleste vælger at overhøre eller overse af forskellige grunde. Måske findes livet på bænken for pinlige og dem skal vi hvert fald ikke i kontakt med. Andre har direkte afsky for folkene på bænken.

Andre skynder sig forbi bænken. Enkelte sætter endda farten lidt op. Kigger den anden vej eller ned i vejen. Så bliver man ikke selv set og jo hurtigere kommer de forbi og jo mindre når de at se.

Hvilken af de to grupper er du? Og hvis du er en af grupperne, har du så tænkt på du selv eller en du kender kan blive en del af livet på bænken? Nu sidder de fleste og tænker jeg er fyldt af løgn. Det kan nemlig aldrig blive dig, hvis du selv skal sige det nu og her. Det er heller ikke sikkert.

Og du kan have helt ret. Det er ikke sikkert du er en af de to grupper. For der er to grupper mere.

Der er dem som mig, der enten bare hilser igen eller stopper op og får en lille snak. Faktisk har jeg nok altid været sådan. Jeg bliver ikke skræmt af livet på bænken eller de der sidder der. Faktisk kan vi lærer en hel del af de, der har et liv på bænken, både af godt og ondt. Mange ‘lever’ ikke livet på bænken for sjov skyld eller af lyst. Mange har haft et helt andet liv, som på ét splitsekund er blevet ændret 180 grader. Men de har ikke selv magtet, at klare omvæltningen. Måske har begivenhederne været for hårde fysisk eller de har ikke haft den nødvendige støtte.

Den lille snak jeg kan få med folk, det lille smil jeg kan sende til de, der sidder på bænken, det lille ‘forsat god dag’ jeg kan sende kan være med til at gøre dagen bedre. For nu er er de ikke overset, overhørt eller ‘gemt væk’.

Den sidste gruppe der findes, er de, der er ved nærmest at falde over sig selv fordi de lige skal hurtigt væk fra mig. De kigger i alle andre retninger end den de skal, sætter farten op så de ikke ved hvad ben, der skal først samtidig med de virker skræmt.

Når nu du vælger hvilken gruppe du er i, så tænk over om du selv eller en du kender kan blive en del af “livet på bænken”. For “bænken” behøver ikke stå et offentligt sted. Den kan være i en lejlighed, et hus, på altanen eller i en have. For i bund og grund er “bænken” jo bare et symbol på det liv, vi hvert fald ikke rammes af. Tror og håber vi. Men lige som de der allerede har fået ændret deres liv af en uforudset begivenhed i ét splitsekund, så kan både dit og mit liv ændres sådan her.

Af de folk jeg har mødt, som lever ‘livet på bænken’ er der alle aldre, unge og gamle. Men også fra alle sociale lag. Jeg har mødt direktøren, der levede i sus og dus med stor villa, kone og børn i privat skole. Ingen økonomiske problemer og som havde arbejdet sig op gennem livet, lige til konkursen og skilsmissen ramte uforudset. Der var vennerne væk. Stod tilbage uden penge, firma, hus, kone og børn. Jeg har også mødt de der var blevet tabt i systemet efter ulykke eller andet, hvor familie og venner ikke havde overskuet til at støtte og som ikke selv havde kræfterne til at kæmpe kampen.

Så næste gang du går forbi ‘livet på bænken’ så tænkt på det lige så godt kunne være dig eller en du kender. Og så husk at et ‘god dag’, et ‘hej’ eller smil ingenting koster, men kan betyde meget for den der får det.

Reklamer

4 thoughts on “SER DU LIVET PÅ BÆNKEN

  1. Det er noget af det bedste, jeg har læst i lang tid!
    Jeg kunne ikke være mere enig – lige meget hvilket menneske, du står overfor, så har de altid fortjent et hej og “god dag”

  2. Da filmen “Bænken” havde premiere i de danske biografer, udtalte Hærchefen fra Kirkens Korshær som en kommentar til filmen : “Man skal altid møde folk i øjenhøjde – Også selv om det betyder, at man skal ned i rendestenen for at se dem…”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s