ET LIV MED STIL

Vi kender det alle, et eller flere huse rives ned og der gøres plads for fremskridtet. Gadebilledet ændres fra tegl til beton, stål og glas. De omkringliggende bygninger lukkes inde og gemmes væk, indtil de måske kan komme på museum eller også bliver revet ned. Ikke at det er sådan alle steder. Men vi kender alle billederne af ældre bygninger der erstattes af en sort klods i glas.

En gang var jeg glad for de nye begninger, der skød op. Dengang så meget at det var min faglige drøm. Jeg er gald for at det ikke blev min levevej, for undskyld arkitekter, en hver idiot kan tegne en sort firkamnt og kalde det en bygning. Med de bygninger, der skyder op i dag, mener jeg faktisk at arkitekterne har spillet fallit og taget hånsværksfagene med sig.

image

Ikke at vi ikke skal forny os, men det skal altså ske med omtanke for de omkringliggende bygninger. Det sker ikke mange steder i tiden. Og man kan jo sige meget om en sort eller grå beton klods, men kønne er de sjældent. Værst er det dog de steder hvor man lige fjerner en underetage på en ældre bygning og total skæmmer bygningen ved at placerer glas og beton under en ellers flot, nu halveret bygning. Jamen jeg ønsker næsten at det samme sker for det, der bygges i dag. Men kun næsten, for det er jo ændringer uden respekt for bygningerne.

image

Der var en gang, hvor etageejendomme blev bygget med etik for gadebilledet. Det var i tegl og ikke grå eller sorte betonelementer. Tænk hvis man begyndte på det igen. Det ville give udfordringer til arkitekter og bygherre og gode opgaver til gamle håndværk blandt andet murer- og tømmerfagene.
Derudover ved man jo at bygninger i naturlige materialer som træ og tegl, modsat stål og beton, er sundere. Så måske flere fluer i et slag, sundere bygninger, etik for gadebilledet, faglige udfordringer til arkitekter, bygherre og håndværksfagene.

image

Sådanne bygninger bygges desværre ikke mere, selvom det ville vække de gamle håndværk til live igen. Men de er da helt klar værd at bevare, også uden for Den Gamle By i Århus.

Tænk hvis man erstattede betonelementer med mursten. Hvilken forskel det ville gøre i gadebilledet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s