1-6 PROCENCENT LIDER AF TALBLINDHED

At ordblindhed er udbredt og at mange, derfor har svært ved at læse og skrive, kommer næppe bag på mange. Men når det kommer til talblindhed er det anderledes. Ikke alle kan se at et tal er hvad det er. Derved kommer der mange problemer i hverdagen, for de der er ramt af talblindhed. Tal optræder jo over alt, vi kan ikke undvære dem. Tag bare dit telefonnummer, tænk hvis du ikke kunne skelne tallene fra andre. Tag priserne i forretninger, hvor meget er det lige en varer koster, når tallene driller. Noget, for andre så simpelt, som en opskrift kan vække problemer.

Vi kender alle spøgen med, at enhver skatteminister kan få to plus to til at give fem, men for de der ikke kan se at 2+2 er fire, er det en barsk hverdag. Bare tag de forskellige tv-kanaler, de fleste navne er med tal, ex DR1, DR2, DR3, Tv2 og Tv3, bare for at nævne nogen. Samtidig er alle programmer fastlagt med klokkeslæt, og ikke et ur uden tal.

Nu viser en undersøgelse fra SFI, at talblindhed er en reel diagnose, der dog kan forekomme i forskellige grader.

Berlingske skriver i dag:
”Ud fra vores undersøgelse finder vi det helt rimeligt at tale om talblindhed som en diagnose på linje med ordblindhed. Det er en elementær færdighed, som mangler hos de her mennesker; nemlig at kunne læse og forstå tal og mængder, forklarer seniorforsker Steen Bengtsson, som er en af forskerne bag forskningsoversigten.”

”Vi estimerer, at der er mellem 1-6 procent, der lider af talblindhed. Men tallet varierer meget, da ikke alle forskere arbejder ud fra en fælles definition, tilføjer Lena Bech Larsen, videnskabelig assistent fra SFI.”
Lena Bech Larsen håber dog nu at der kan komme en fælles defination for talblindhed, hvilket vil kunne styrke forskningen.

Der er ingen tvivl om at talblindhed er et alvorligt problem, og at det er et område der bør forskes mere i, derfor vil det da være ønskeligt om en ensrettet defination, så der ikke forskes på må og få. Det kan de talblinde ikke være tjent med.

Men vi kan vel alle gøre noget for at hjælpe i dagligdagen, for hvor mange har ikke stået i en forretning og set på en varer eller stået ved kassen og der har stået en anden foran, der ikke lige kan finde ud af prisen eller pengene. Vi kunne jo starte med os selv, at os der ikke har problemer med tal, kunne jo hjælpe. Samtidig bør de, der er talblinde, ikke være bange for at spørge om hjælp.

http://www.b.dk/nationalt/talblindhed-er-en-diagnose

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s