FLEKSJOBREFORM

Jeg har fået lov til at dele Roar Mohammed Johansens eksempel på et afklarinsforløb i fleksjob og førtidspensionssag, som han bragte på facebook fredag d. 22-11-2013. eksemplet siger alt.

Eksempel: Afklarings forløb i flex og førtidspension.

Man bliver syg, kommer på sygedagpenge, senere kontanthjælp, eller ægtefælde forsørgelse. Samtidig er man i behandling for sine diagnoser.

I den periode bliver man sendt i forskellige arbejdsprøvninger. Efter ca. 5 år konstaterer lægerne at det er åbenbart formålsløst at fortsætte med behandling.
Men er så godt behandlet som lægeverdenen nu formår. Ens tilstand beskrives som stationær uden yderligere behandlingsmuligheder. Bemærk at lægen ikke har kompetence til at udtale sig om ens arbejdsevne.

Man har været i 8 arbejdsprøvninger i perioden. Disse arbejdsprøvninger har udelukkende som formål at man skal bevare en hvis tilknytning til arbejdsmarkedet. De kan således ikke dokumentere ens arbejdsevne.

Efter de 5 år og 8 arbejdsprøvninger, skal man således i en række nye arbejdsprøvninger for at ens arbejdsevne kan blive dokumenteret.
I disse arbejdsprøvninger er det utrolig vigtigt at der bliver taget hensyn til ens skånebehov. Er der ikke taget højde for det i en arbejdsprøvning kan den ikke bruges til at dokumentere arbejdsevne.

Når man så har været i et antal arbejdsprøvninger, ser man på disse og kigger på om der sker en udvikling i arbejdsevnen. Såfremt der sker en positiv udvikling vil man forsøge med yderligere arbejdsprøvninger for at se om man i sidste ende kan opnå fuld, eller i hvert fald en endnu bedre arbejdsevne.

Sker der en negativ udvikling i arbejdsevnen vil man forsøge med yderligere arbejdsprøvninger for at se om man kan komme tilbage på det oprindelige niveau af arbejdsevne.

Hvis der efter f.eks. X antal (dette kan være fra 2 til 20) arbejdsprøvninger konstateres at arbejdsevne niveauet er permanent nedsat vil man blive formentlig blive indstillet til et ressourceforløb med henblik på at se om man ved en helhedsorienteret indsats ikke alligevel kan opnå større arbejdsevne.
Ressourceforløb kan som bekendt vare fra 1-5 år, og man kan blive henvist til flere af disse.

Hvis arbejdsevnen fortsat herefter er permanent på samme niveau vil man så begynde at se på muligheden for fleksjob og førtidspension.

Førtidspension gives dog som udgangspunkt slet ikke, det er fra folketingets side vedtaget at det kun er tænkt de mennesker der knap nok kan komme ud af sengen.
Fleksjob vil derfor være den mulighed som langt de fleste i sidste ende efter rigtig mange års forløb vil ende med at opnå, medmindre – hvilket alle self. Ønsker – at de har mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet på fuld tid.

Hele dette eksempel tager udgangspunkt i den lovgivning der er på området og som er vedtaget af folketinget.

Når man læser eksemplet og forstår alvoren bag, så kan man kun sige som John Mogensen ”hvad tænker I på inde på Christiansborg, hvis I tænker?” (letter omskrevet). Dog tillader jeg mig at tvivle på det er tankegangen der er den mest brugte gang på Christiansborg, det er hvert fald ikke den mest slidte. Systemet gør det ikke nemmere at være syg, tværtimod. Og hvis man ikke er syg, skal systemet nok sørge for man bliver det. Det er det der politisk kaldes at tage hånd om de syge i Danmark. De huller der er i den manglende tankegang på Christiansborg, benyttes overalt i danske kommuner til ren kassetænkning, med de syge som det tabte led. Tak for et socialt ansvarligt land vi har, og så endda under en socialdemokratisk regering.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s