TIDLIGERE KONTANTHJÆLPSKAOS I HERNING KOMMUNE

Da min kæreste gennem en årrække har været syg med psykiske lidelser og er faldet ud af sygedagpengesystemet er hun placeret på kontanthjælp. Dette fik os sidste sommer til at kontakte Herning Kommune omkring kontanthjælpsreformen. Ville vi blive ramt af gensidig forsørgerpligt, hvor meget og ikke mindst hvordan?

Svaret fra Herning Kommune var ganske tydeligt: Ja I bliver ramt og alt i din løn, ekstravagter, tillæg, pension bliver medregnet. Kort sagt ALT. I må max have brutto 21.000 kr med ALT om måneden.

Dette fik mig faktisk til at overveje mit job, idet jeg både var tillidsrepræsentant og elevvejleder for social- og sundhedsassistentelever på mit arbejde. Men jeg er glad for mit arbejde. Dog blev en opsigelse hurtigt skrevet, liggende klar ved behov, idet en kontanthjælpsmodtager og dagpengemodtager ikke bliver berørt. Opsigelsen er endnu ikke kommet i brug, da jeg er glad for mit arbejde, og mener det er den bedste løsning også samfundsmæssigt.

Nu har min kæreste mere end svært ved at overskue en hverdag. Dette blev ikke bedre med udsigten til 2014, slet ikke med en mere eller mindre passiv kommune. Hun får hjælp to gange om ugen til at få en dagligdag op, kaldet bostøtte, som er en psykologisk støtte. Der åbnede der sig et nyt spørgsmål, hvad med den praktiske hjælp? Igen en tur på kommunen med et klart svar tilbage: Jamen når I bliver ramt nedsættes den praktiske hjælp for siden at forsvinde, da din kæreste så er ude af systemet.

Ok. Nu var det ikke kun økonomi, men i særdelshed et spørgsmål om at bevare den praktiske støtte og fremtidig udredning. Derfor blev der regnet og regnet sidste sommer. Hvordan kunne vi klare det økonomisk og samtidig sørge for min kæreste ikke blev tabt på gulvet? Hurtigt resultat max 21.000 med ALT, ferie, tillæg og pension, betød en ændring i min ansættelse fra 35 timer til 29 timer og uden tillidsfunktion, vejlederfunktion. Arbejdet godkendte heldigvis min anmodning og satte alt i gang for ny arbejdsplan.

En anden løsning ville være at flytte fra hinanden. Hvilket ville blive dyrere for samfundet, hvilket vi ikke ønskede. Det ville betyde vi hver for sig kunne søge flere forskellige økonomiske tilskud.

Derfor blev der taget kontakt til Folketingets medlemmer og der blev sendt en pressemeddelelse ud om det. For mig at se kunne, og kan det stadig, ikke være rigtigt man ikke kan få et klart svar. Og jeg tvivlede da stærkt på at reformen var lavet for at ramme os, der arbejder og fratage de syge den praktiske hjælp. Meget logisk var næsten ingen politikere enige med mig udover Enhedslisten.

Som Herning Kommune pænt sagde: Så må du jo gå ned i tid eller sige dit job op, hvis din kæreste forsat skal have praktisk hjælp fra 2014.

Herning Folkeblad/aoh.dk samt Radio Midt bragte vores historie. (Se link). Nu ville flere politikere se på sagen. De havde aldrig hørt om det ville ramme os på arbejdsmarkedet på den måde. Hvilket jo beviser de ikke vil se de negative ting af deres beslutninger. Vores lokale DF’er nævnte sagen i folketingsgruppen hvorefter intet er sket (August 2013) og den lokale socialdemokrat orienterede deres socialordfører som ville kigge på sagen, men tvivlede på andre end socialdemokratiet ville være med til ændringer, der friholdte kroniske syge, heller ikke her er der sket noget.

Efter omtalen i avisen, skiftede Herning Kommune igen mening, nu ville vi blive ramt uanset om jeg gik ned i tid eller ej. Derfor hurtig kontakt til arbejdet om at forsætte uændret, da intet var underskrevet. Endnu en gang var opsigelsen mere end meget løs, dog besluttede jeg at forsætte, idet den praktiske hjælp ville forsætte.

Resultatet var, at de tillæg jeg før fik udbetalt nu bliver afholdt som frihed og at jeg er stoppet som tillidsrepræsentant på grund af dettes tillæg, dermed er der stort set kun min grundløn tilbage.

Da Avisen.dk forleden skrev om et par, der fik forskellige svar fra Herning Kommune omkring kontanthjælp er det derfor ikke det første eksempel. For mig at se sejler reformen rundt i kommunerne, for Herning Kommune er jo ikke den eneste, der ikke kan hitte rundt i den.

Tilbage står de syge borgere, som kommunerne – gennem mange år hovedløst – har placeret på kontanthjælp, ude af øje og ude af sind, samt os pårørende uden nogen form for retssikkerhed, idet kommunerne jo nok altid vil sende en tvivlssag til Ankestyrelsen, som Herning Kommune har gjort med parret forleden. Derved kan kommunerne bevidst trække sagerne i langdrag før der ligger en afgørelse. Dette kun til gene for borgerne.

image

Herning Folkeblads /AOH.dk’s omtale 2013
Ny lov tvinger ham ned i timer: http://aoh.dk/artikel/ny-lov-tvinger-ham-ned-i-timer
Politikerne vil kigge på Martin Thiemkes sag: http://aoh.dk/artikel/politikere-kigger-p%C3%A5-kontanthj%C3%A6lpssag

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s