MELDTE SIG SYG OG BLEV TRUKKET I KONTANTHJÆLP

Må og kan man blive syg når man er på kontanthjælp og sendt i nyttejob? For som nyttejobber kan man jo blive ramt af sygdom som alle andre. Men svaret er et klart nej, hvis man er bosiddende i Aabenraa Kommune. Her var svaret klart til Pedersen på kontanthjælp: Du skal raskmelde dig igen og ellers stoppes kontanthjælpen, det er reglerne.

Pedersen vil som de fleste andre heller have et arbejde, men er på kontanthjælp og er nu sendt i nyttejob. I mandags var Jesper så uheldig, som mange andre, at vågne med feber og influenzasymptomer. Noget der normalt går over for de fleste med et par dage i sengen og så er man frisk igen. Pedersen gjorde som han havde fået besked på hos Jobcenteret i Aabenraa kommune, nemlig at sygemelde sig på Jobnet, idet han ikke kunne møde op i sit nyttejob. Men ups, ikke nok med Pedersen nu skulle slås med feber, influenzasymptomer, hovedpine og øm krop, så skulle han også lige slås med sagsbehandlere, hvilket ikke lige var med i planen. Pedersen havde jo nøjagtig gjort som vi alle ville, undersøgt hvad man gør ved sygdom. Og svaret var i starten helt klart: sygemeldinger sker på jobnet. Men av, det kostede en dags kontanthjælp og kunne have fået Pedersens kontanthjælp stoppet.

Om eftermiddagen blev Pedersen nemlig kontaktet af sagsbehandleren som kunne oplyse at Aabenraa Kommune havde trukket ham for kontanthjælp i mandags, idet han ikke længere stod til rådighed for arbejdsmarkedet da han var sygemeldt på Jobnet og ville Pedersen ikke have stoppet sin kontanthjælp helt skulle han igen raskmelde sig, hvilket naturligvis skete. Svaret på om ikke det var den rigtige måde Pedersen havde sygemeldt sig på var at det var det ikke og fejlinformation kan ske.

Jo tak, fejlinformation kan ske. Dog bør det aldrig være til ulempe for borgerne eller koste dem deres økonomi, hverken en dag eller permanent. Laver man en fejl og endda står ved de er sket en fejl, bør man i kommunerne også rette fejlen så det ikke har konsekvenser for borgerne. Det er ikke sket for Pedersen, der dog måtte raskmelde sig for igen tirsdag morgen at måtte ringe til sagsbehandleren på Jobcenteret, sagsbehandleren for nyttejob og til sit nyttejobprojekt. Pænt vejledt af sin sagsbehandler har Pedersen nemlig nu fået den vejledning, at man ved første sygedag skal kontakte nyttejobprojektet og på andendagen sagsbehandler på Jobcenter, sagsbehandler for nyttejobprojektet og nyttejobprojektet, altså tre steder som skal orienteres hvis man er kontanthjælpsmodtager i nyttejob i Aabenraa Kommene.

At skulle bruge kræfter på at sygemelde sig tre steder inden for en bestemt tid, ofte med ventetider i telefonen, hænger i min verden slet ikke sammen og er imod alt sund fornuft. Når man i arbejde bliver syg ringer man til sin arbejdsgiver og ved flere sygedage eller gentagende sygdomsforløb kan ens arbejdsgiver bede om en rådighedsattest/lægeerklæring. At kontanthjælpsmodtagere skal ringe flere steder hen virker jo helt ulogisk, med mindre det har et mål, min første tanke var at fastholde en masse papirnusser i arbejde, men tror det lige så meget handler om ”Systemet-Før-Mennesket”-tankegangen, altså at vi som borgere er til for systemets skyld og ikke omvendt. Derved er det også langt, langt, lettere at virke ud fra ”Mistillid-Før-Tillid” til borgerne altså at systemet som udgangspunkt har og viser mistillid til borgerne.

Jeg har naturligvis – med samtykke fra Pedersen – forsøgt, at få oplyst af Aabenraa Kommune om hvordan reglerne for kontanthjælpsmodtagere i nyttejob er og hvorfor Pedersen er blevet trukket i kontanthjælp for mandag, da han har fulgt anvisningen fra sin sagsbehandler, samt hvorfor der skal kontaktes flere steder for sygemeldning samt for logikken i det. Her henviser Aabenraa Kommune til tavshedspligten, allerede inden jeg kunne komme til at tale med en sagsbehandler. Ligeledes henvises der til tavshedspligten, da jeg spørger helt generelt ”hvis man er i nyttejob, hvor skal man så sygemelde sig ved influenza eller omgangssyge”? Her var svaret meget klart at der er tavshedspligt om kommunens borgere og man normalt ikke bliver syg, samt at hvis jeg ønsker yderligere oplysninger skal jeg melde mig ledig i Aabenraa Kommune og søge om kontanthjælp. Så altså ingen svar fra kommunen med mindre man er ledig i Aabenraa Kommune og på kontanthjælp. Nå ja, det var lige det med at fastholde de lokale papirnusser i arbejde.

Jeg har forsøgt at søge den rette vejledning til ”sygdom under nyttejob” dette er ikke muligt, idet der er flere forskellige henvisninger og anbefalinger på officielle sider, lige fra at kontanthjælpsmodtageren kun skal kontakte nyttejobprojektet til at man skal sygemelde sig på Jobnet. Med dette i mente, at der åbenbart ikke er klare retningslinier for kontanthjælpsmodtagerne har jeg kontaktet Beskæftigelsesministeriet og fik følgende svar: Det skal du snakke med din kommune om, dit jobcenter, det er nemlig op til dem.
Ok så, der kan altså være op til 98 forskellige måder at tolke reglerne på alt efter hvor man bor i landet og ikke nok med det, der kan jo skiftes mening fra gang til gang alt efter kommunens og papirnusserens humør, idet der ikke er klare retningslinjer. Det var så den retssikkerhed for kontanthjælpsmodtagere.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s